Marți, 14 Iulie 2020

O nouă ediție a Competiției Militare a Cercetării “Roza Cercetașilor”

Vineri, 1 martie, s-a încheiat ediția de iarnă din acest an aCompetiției Militare a Cercetării “Roza Cercetașilor”, etapa pe Divizia 2 Infanterie “Getica”, activitate aplicativ-militară și sportivă desfășurată în această săptămână în garnizoana Predeal.

 

La această competiție, destinată structurilor cu specific de cercetare și supraveghere, au participat loturile a 11 unități și mari unități ale Diviziei 2 Infanterie “Getica”, dintre care două prezente,cu ocazia ediției care tocmai s-a încheiat, pentru prima dată la acest gen de activități.

“Roza Cercetașilor” este o componentă fundamentală a procesului de instruire, valorificând un larg ansamblu de însușiri și competențe formate și cizelate pe parcursul pregătirii complexe a cercetașilor, pregătire care presupune lucrul în condiții de suprasolicitare psihică și fizică, de multe ori peste limitele normale ale rezistenței umane.

În timp, competiția a devenit un adevărat “brand”, câștigându-și o notorietate care determină atât comandanții structurilor reprezentate, cât și participanții, militari din toate categoriile socio-profesionale și de pe diferite paliere ale ierarhiei militare, să depună eforturi susținute pentru a pregăti și a concura cu cât mai mult succes la ceea ce a devenit un simbol și o măsură a pregătirii ca cercetaș în cadrul forțelor terestre.

Astfel, determinarea și perseverența cu care militarii loturilor înscrise în concurs au abordat (unii mai mult decât alții) probele prevăzute în cadrul acestuia, respectiv probele de patrulă și de ștafetă militară, dăruirea și priceperea manifestate, întăresc ideea potrivit căreia participarea onorabilă și câștigarea unui loc fruntaș, ba chiar a trofeului “Rozei”, încununează eforturile depuse în pregătirea de specialitate și certifică valoareaca cercetași ai celor care le obțin.

Trebuie recunoscut totuși că la această ediție nu au fost chiar cele mai familiare condiții pentru cercetași: fără ploaie, fără ger sau viscol…Doar vântul ce bătea cu putere pe crestele pe care i-a dus traseul probei de patrulă, lungimea șidiferența de nivel a acestuia, precum și zăpada care ajungea uneori până la brâu, i-a facut pe militari să se simtă în elementul lor.

Dincolo de această trimitere la cunoscuta expresie “vremea cercetașului”, felul în care fost organizat și s-a desfășurat edițiade iarnă a concursului a permis militarilor să-și măsoare forțele unii cu alții, cu terenul solicitant,dar și cu ei înșiși, iar clasamentul final să exprime fără dubii experiența și valoarea loturilor participante.

Ajungând la clasament, iată care au fost rezultatele obținute: la proba de patrulă, locul I revine militarilor din cadrul Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, locul II, celor din Brigada 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, iar locul III, lotului Regimentului 528 ISR “Vlad Țepeș”.

La proba de ștafetă, locul I a revenit lotului Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, locul II, celui din Brigada 9 Mecanizată “Mărășești”, iar locul III, militarilor Regimentului 528 ISR “Vlad Țepeș”.

Calculul punctajului total a determinat clasamentul final, care arată astfel: locul I și deținătorul cupei transmisibile, lotul Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, locul II – lotul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, locul III - lotul Regimentului 528 ISR “Vlad Țepeș”.

Au mai fost acordate diplome de excelență pentru cel mai bun punctaj la aruncarea grenadei (sergentului major Ionuț Macovei), pentru cel mai bun timp la proba de ștafetă (sergentului Florin Lupu), pentru cel mai bun punctaj la tragerea cu armamentul de infanterie (caporalului clasa a III-a Cristian Năstase), diploma de excelență în semn de prețuire și aleasă considerație (căpitanului Costel Mânzatu), toți militaridin Brigada 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, diplomă pentru participare constantă (caporalului clasa a III-a Vasile Dobrotă din cadrul Batalionului 3 Geniu “General Constantin Poenaru”), precum și diplome de excelență pentru militari din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte “General Leonard Mociulschi”, gazda ediției din această iarnă a competiției.

Colonelul Vasile Cerbu, șeful informațiilor la comandamentul Diviziei 2 Infanterie “Getica”, “părintele” acestei complexe competiții aplicativ-militarepe care a inițiat-o și susținut-o de-a lungul celor 9 ani de existență și totodată președintele comitetului de organizare al ediției de iarnă din acest an, a fost cel care a înmânat diplomele și trofeele câștigătorilor.

În cuvintele adresate celor prezenți, militarilor din cadrul loturilor dar și celor care au sprijinit activitatea, colonelul Cerbu a subliniat faptul că unul dintre câștigurile participării la această competiție este “dezvoltarea acelui spirit de apartenență la o comunitate, la comunitatea cercetașilor”, adăugând că “ați reușit să transferați cunoștințe, experiență și, în același timp, ați beneficiat de experiența colegilor dumneavoastră de la alte unități”.  

Tabloul activităților legate de desfășurarea “Rozei Cercetașilor” s-a întregit prin detaliile pe care colonelul Cerbu ni le-a oferit la final: “Probabil că Divizia 2 Infanterie este singura mare unitate care a făcut o tradiție din a organiza în fiecare an câte două ediții ale acestei competiții.An de an, vorbim de un grad de dificultate sporit al acesteia. Vreau să scot în evidență faptul că prin această competiție se simulează o acțiune desfășurată de elemente de cercetare, atât în dispozitivul propriu, dar în special în zona în care este prezent inamicul,care să aibă ca finalitate culegerea de informații, asigurarea imaginii acțiunilor inamicului, lucru care este necesar la orice proces de planificare a unei acțiuni pentru un comandant de unitate sau de mare unitate. Din punctul meu de vedere, informația este elementul esențial pentru procesul de planificare, fără informație nu există acest proces, nu ai ce planifica”.

Referindu-se la cercetașii implicați în concurs, președintele comitetului de organizare al competiției a remarcat“spiritul de sacrificiu, spiritul de luptă, coeziunea manifestată de militari pe timpul desfășurării competiției”. “Și poate lucrul cel mai important și principiul la care n-aș vea să renunț atât timp cât se va desfășura această competiție”, a adăugat ofițerul, “este ca echipele să plece în formație completă și să se întoarcă complete. Nu accept ca un militar, vă spuneam mai devreme că se simulează o acțiune de luptă, ca un militar să fie abandonat, să fie lăsat în zona în care s-au desfășurat acțiunile.Chiar dacă este în incapacitate de a desfășura acțiuni de luptă, el trebuie adus în dispozitivul propriu. În acest lucru, cred eu, constă valoarea cercetașilor. Toți pentru unul și unul pentru toți, acesta e principiul pe care trebui să-l urmeze pe timpul tuturor acțiunilor”.

La cald, pe timpul desfășurării probelor adică, am cules și unele impresii ale câtorva participanți la această deja de tradiție manifestare sportive și aplicativ-militară.

Căpitanul CostelMânzatu, șeful lotului Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, este unul din cei mai dedicați astfel de participanți, fiind prezent încă din 2010 la competiție, atât la edițiile de iarnă, cât și cele de vară, în majoritatea cazurilor și câștigându-le. “E o competiție foarte importantă pentru toți cercetașii din divizie. Ne instruim, ne pregătim pentru competiția asta tot anul și încercăm să dăm tot ce putem. Din exterior poate părea că nu e o așa mare presiune, dar de la nivelul echipelor se simte o concurență foarte mare, dorința fiecărui militar în parte de a demonstra cepoate. S-a văzut pe traseul de patrulă, toată lumea încerca să dea tot ce are mai bun, să câștige timpi cât mai buni”.

Caporalul clasa a III-a CristianNăstase, din același lot al vânătorilor de munte, cel mai bun trăgător al acestei ediții, a participat a doua oară la “Roză”, declarând că“reprezint cu mândrie Brigada 2 V.M. și mă bucur să fiu cel mai bun trăgător, obținând 82 de puncte. Ne-am antrenat luni de zile, dar a fost un efort care a meritat, iar rezultatele se văd. Am parcurs distanțe mari pe schiuri, pe crestele munților din împrejurimi, ne-am antrenat și în alergări prin pădure, iar toate acestea au contribuit la unitatea echipei și la rezultatele de astăzi”.

O altă perspectivă oferă locotenentul IonuțTarbă, șeful lotului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, care a declarat că “proba de patrulă a fost una cu dificultate ridicată, care a solicitat atât din punct de vedere fizic, cât și al cunoștințelor, militarii în cadrul punctelor de verificare de pe traseu. Sunt mulțumit de rezultatul obținut în proba de ieri [n.n.: cea de patrulă], dar mai sunt multe de îmbunătățit. Sperăm ca pe viitor să depășim aceste sincope și să obținem rezultate mai bune. Pentru participarea la acest concurs, nu putem spune ca am avut un timp special de pregătire, toți militarii se antrenează aproape zilnic la acest nivel, inclusive prin taberele de instrucție pe care le desfășurăm cu regularitate. Toate activitățile din cadrul acestui concurs fac parte din pregătirea noastră zilnică”.

Locotenent-colonelul ElvisMatei, șeful lotului Regimentului 61 Rachete Antiaeriene “Pelendava”, unitate reprezentată pentru prima dată la această competiție, a caracterizat “Roza Cercetașilor” ca “o bună oportunitate de verificare a cunoștințelor militare generale precum și a celor specifice în condiții de efort deosebit”. De asemenea, ofițerula adăugat că “este un bun prilej de interconectare cu ceilalți militari cercetași din cadrul diviziei”.

Încheiem cu cuvintele colonelului Cerbu, care spunea: “Pe diplomele prin care am încercat să premiem, să recompensăm cumva eforturile și calitățile deosebite pe care militarii le-au probat pe timpul competiției, se menționează câteva din trăsăturile pe care cercetașii trebuie să le aibă: să audă și să nu fie auziți, să vadă și să nu fie văzuți și să fie pretutindeni și nicăieri. Aceasta este, în câteva cuvinte, esența acțiunilor de cercetare”.

Felicităm pe toți concurenții, deopotrivă pe cei premiați și pe cei cu mai puține puncte în ierarhia clasamentului, și le urăm să manifeste “esența”…

Citit 816 ori

D2I 18.10.2010

Adresa:

Unitatea Militară 02470, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, nr. 1, Buzău, cod poştal 120257

Email:

relatii.publice02470@forter.ro

Telefon:

0238725910 / 0238426521

Vremea

BUZĂU

 

Social Media