Joi, 09 Decembrie 2021

Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu” – 15 ani de activitate

Manifestările dedicate împlinirii a 15 ani de la înființarea Fundației „Mareşal Alexandru Averescu” s-au încheiat vineri, 9 octombrie, la Cimitirul Militar din localitatea Deleni, județul Iași, unde a fost organizat un ceremonial militar și religios cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău, căzuţi la datorie în iarna anului 1916-1917.

Cimitirul Militar Deleni are o suprafaţă de 480 m.p. şi are delimitate opt parcele cu câte două cruci fiecare, în total 16 cruci din piatră de Năieni, județul Buzău. Regimentul 48 Infanterie Buzău a participat la acțiunile militare pe frontul românesc, pe toată perioada războiului și prin jertfa supremă dată de ostașii săi, în Primul Război Mondial, a contribuit, alături de întreaga armată română, la făurirea României Mari. Cimitirul Militar Deleni a fost reabilitat în octombrie 2012 la iniţiativa Fundaţiei ,,Mareşal Alexandru Averescu” - Buzău, prin grija primăriei Deleni, în amintirea şi întru pomenirea eroilor peste veacuri, a sacrificiului vieţilor lor tinere, săvârşit pentru libertatea neamului românesc.

La activitate au participat șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă, comandantul Diviziei 2 Infanterie ,,Getica” şi preşedinte al Fundaţiei ,,Mareşal Alexandru Averescu”, general-maior Dragoș-Dumitru Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, colonel Daniel Pop, locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, colonel Valeriu Roșu, directorul Arhivelor Militare Naţionale Române, colonel Liviu Corciu, cadre militare active și în rezervă, istorici militari, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, parlamentari, reprezentanți ai autorităţilor locale din Buzău, Iași, Deleni, precum și elevi ai școlii gimnaziale din localitate și localnici.

Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Onorul eroilor a fost acordat de către militarii Batalionului 151 Infanterie și muzica militară a Brigăzii 15 Mecanizată. S-au susținut alocuțiuni de către oficialitățile prezente și s-au depus coroane de flori la monument.

Manifestările au debutat, luni, 5 octombrie, la sediul la sediul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, printr-o adunare festivă, care a cuprins prezentarea unui bilanț al activităților desfășurate de Fundație de-a lungul celor 15 ani de la înființare;

Tot în cadrul adunării festive a avut loc și lansarea Almanahului retrospectiv 15 ani de tradiții, care se încadrează într-un firesc, dar și necesar demers retrospectiv de recunoaștere a efortului perseverent al inimoasei echipei redacționale, precum și a sprijinului și bunăvoinței colaboratorilor și susținătorilor noștri de-a lungul celor 15 ani și 27 de numere de apariții ale revistei „Străjer în calea furtunilor”.

Adunarea festivă s-a încheiat cu acordarea, începând cu acest an, a unor burse oferite de Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu” către şase tineri buzoieni care au fost declaraţi admişi la colegiile naţionale militare. Scopul acestor burse este de a susţine excelenţa în rândul tinerei generaţii de militari, oferind şansa punerii în valoare a talentului lor, crearea unei premize pentru lansarea spre studii superioare şi participarea la concursurile naţionale şi internaţionale.

Acest stimulent, denumit Bursa „General de corp de armată Nicolae Ciupercă”, este menit, totodată, a recunoaște devotamentul, abnegația și energia generalului de elită al Armatei Române, născut la Râmnicu-Sărat, comandant al Armatei a II-a în perioada 12.09.1939-22.09.1940, a participat la Războiul de Întregire a neamului (inclusiv în cadrul operațiilor militare din vara anului 1917, sub comanda generalului Averescu, ca șef al biroului operații al Armatei a II-a).

Citit 765 ori

D2I 18.10.2010

Adresa:

Unitatea Militară 02470, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, nr. 1, Buzău, cod poştal 120257

Email:

relatii.publice02470@forter.ro

Telefon:

0238725910 / 0238426521

Vremea

BUZĂU

 

Social Media