În perioada 22-23 septembrie 2021, la Sala de festivități a Consiliului Județean Buzău din municipiul Buzău, s-a desfășurat conferinţa internaţională „O nouă Europă Centrală - 100 de ani de la crearea primului sistem defensiv regional” organizată de Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară în colaborare cu Primăria municipiului Buzău, Divizia 2 Infanterie „Getica” şi Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”.
Manifestarea ştiinţifică a marcat aniversarea a 100 de ani de la crearea primului sistem regional de alianţe în Europa centrală. În acest sens, reuniunea a urmărit să ofere noi perspective de abordare şi înţelegere a unor evenimente istorice care au desenat geopolitica spaţiului central-european între cele două războaie mondiale, având ca repere Alianţa dintre România şi Polonia şi Mica Înţelegere.
Ampla manifestare științifică istorică a reunit istorici de renume din Austria, Cehia, Franţa, Germania, Polonia, Slovacia și România.
La activitate au participat oficiali din cadrul structurilor de apărare naţională şi ordine publică, cercetători ştiinţifici, cadre didactice universitare, militari şi civili, atât din ţară, cât şi din străinătate, diplomaţi militari acreditaţi la Bucureşti precum şi reprezentanţi ai mass-media.
Pe durata a două zile conferința a fost structurată în trei paneluri tematice, după cum urmează: Panel I - De la Tratatele de Pace la noi formule de alianță în Europa Centrală: Mica Înțelegere; Panel II - Alianța româno-polonă – crearea aliniamentului estic de apărare; Panel III - România în sistemul regional de securitate și apărare în perioada interbelică;
Conferinţa s-a încheiat la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” cu Masă rotundă: Alianțe și aranjamente regionale de securitate în perioada interbelică. Lecții învățate.
În cadrul reuniunii a fost prezentat și proiectul editorial „România în sistemul regional de alianțe din perioada interbelică” care include două volume de culegeri de documente referitoare la relațiile româno-polone și la relațiile dintre România și Mica Înțelegere. Proiectul este rezultatul cooperării dintre Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, Arhivele Diplomatice și Arhivele Militare Naționale Române.
În mesajul de deschidere, Secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru a evidențiat relevanța istorică a momentului 1921 și rolul activ jucat de România în promovarea cooperării și în consolidarea apărării regionale. În acest sens, a arătat că proiectul regional de acum 100 de ani, dincolo de deznodământul său, rămâne un model de cooperare și sprijin reciproc, gândit să oferă o soluție pentru gestionarea marilor probleme și dileme de securitate ale regiunii. „Cooperarea regională, dialogul și strânsa alianță cu democrațiile occidentale rămân și astăzi, așa cum a fost și acum un secol, coordonate centrale care trebuie să fundamenteze politica de securitate și apărare națională și regională deopotrivă”, a transmis secretarul de stat.
În deschiderea lucrărilor au mai luat cuvântul Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău, generalul-maior Corneliu Postu, directorul Statului Major al Apărării, Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară, și generalul-maior Dragoș Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău. Cu acest prilej, a fost transmis și un mesaj video din partea academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
De asemenea, în marja conferinței au fost vernisate trei expoziții organizate de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Apărării din Polonia și de Muzeul Militar Naționale „Regele Ferdinand I”.