Marți, 06 Iunie 2023

Concursul anual de istorie al Fundației „Mareșal Alexandru Averescu” - ediția a XII-a

În perioada 14-16 ianuarie 2022 s-a desfășurat la Buzău a XII-a ediție a Concursului anual de istorie al Fundației „Mareșal Alexandru Averescu”, organizat de Fundația „Mareșal Alexandru Averescu”, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie „Getica” și cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Județean Buzău.

La concursul de anul acesta s-au prezentat șase instituţii de învăţământ din judeţul Buzău: Colegiul Naţional „B.P. HASDEU”, Liceul Teoretic „ALEXANDRU MARGHILOMAN”, Colegiul Național Pedagogic „SPIRU HARET”, Liceul de Arte „MARGARETA STERIAN”, Liceul Tehnologic „GRIGORE C. MOISIL” și Liceul Teoretic „RADU VLĂDESCU” din Pătârlagele.

Elevilor buzoieni li s-au alăturat echipe din partea Colegiului Naţional Militar „ȘTEFAN CEL MARE” din Câmpulung Moldovenesc, Colegiului Naţional Militar „DIMITRIE CANTEMIR” din Breaza, Colegiul Naţional Militar „TUDOR VLADIMIRESCU” din Craiova, Colegiului Naţional Militar „MIHAI VITEAZUL” din Alba Iulia și Colegiului Național Militar „ALEXANDRU IOAN CUZA” din Constanța.

Concursul s-a desfășurat la Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu”, instituţie militară de formare continuă, subordonată Statului Major al Forţelor Aeriene, continuatoare a tradiţiilor militare ale primei Şcoli Militare de Pilotaj din România.

La deschiderea oficială a concursului au participat generalul-maior Dragoș-Dumitru Iacob, președintele Fundației, generalul de flotilă aeriană Ovidiu Bălan, comandantul Bazei Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu”, colonelul Liviu Corciu, directorul Arhivelor Militare Naţionale Române și membru în consiliul director al Fundației, Laurențiu Gavrilă, secretarul general al județului Buzău, profesorul Ionel Meiroșu, inspector școlar general, și, desigur, membrii juriului, Manuel Stănescu și Sorin Turturică, împreună cu președintele juriului, colonelul Florin Șperlea, recunoscute personalități în domeniul istoriei militare.

Activitatea a debutat cu prezentarea generalului-maior Dragoș-Dumitru Iacob a activităților Fundației, legate în principal de comemorarea eroilor și readucerea în atenția societății actuale a acestora, precum și a concursului, a echipelor și a juriului. În cuvântul său, președintele Fundației a adus mulțumiri celor care au contribuit și au făcut posibil acest concurs, precum și participanților, apreciind că acest concurs are un rol important în rememorarea jertfei istorice a neamului nostru.

De asemenea, președintele juriului, colonelul Florin Șperlea, a apreciat efortul pe care Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” și autoritățile județene îl fac pentru a susține acest concurs și ceea ce reprezintă el, dar și al profesorilor și elevilor care s-au aplecat asupra acestei frumoase și necesare științe sociale - istoria și care s-au pregătit pentru a se prezenta onorabil la un acest nivel.

După concurs, în așteptarea rezultatelor, prin grija gazdelor, echipele participante, respectiv elevii și profesorii însoțitori, au avut parte de o prezentare detaliată a Bazei Aeriene. Comandantul acesteia, generalul de flotilă aeriană Ovidiu Bălan, a făcut o prezentare interesantă și de substanță a istoriei Bazei, precum și prezentarea unei expoziții statice cu aeronave aparţinând Forţelor Aeriene.

De asemenea, însoțiți de instructori ai bazei, au putut vizita turnul de control și zona pistelor de decolare aterizare-linie de start a aeronavelor din dotarea Bazei, Simulatorul de zbor al aeronavei IAR99 Standard, unic în România, vizitarea Bisericii Militare cu hramul Sfântul Ilie Tesviteanul și Sfinții Martiri Brâncoveni. La finalul turului le-a fost prezentată o expoziție statică cu aeronavele din dotarea Bazei: elicopterele IAR316-B, aeronava IAR99 STANDARD și avionul școală IAK-52.

La final, rezultatele s-au prezentat astfel:

La secțiunea dedicată instituțiilor de învățământ preuniversitar din județul Buzău: locul I a fost câștigat pentru prima dată de două eleve - Suditu Ana - Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Zota Irina - Liceul de Arte „Margareta Sterian”, locul III - Stroe Cristina - Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, mențiunea I - Paraschiv Alexandra - Liceul Teoretic „Radu Vlădescu” Pătârlagele, mențiunea a II-a - Matei Emilia - Liceul Teoretic „Radu Vlădescu” Pătârlagele.

La secțiunea dedicată colegiilor naționale militare: locul I - Sabo Rareș - Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, locul II - Cotora Dragoș - Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, locul III - Tuderoiu George - Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, mențiunea I - Jugănaru Andrei - Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, mențiunea a II-a - Bănulescu Radu - Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, premiul special al juriului - Harfzos Călin - Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

Felicitări tuturor elevilor și profesorilor care i-au pregătit și însoțit!

Toți participanții au primit cărți și reviste din partea partenerilor concursului, Editura Militară, Revista Historia și Arhivele Militare Naționale Române, cărora le mulțumim cu multă recunoștință.

Mulțumim și doctorandei Radu Ioana, voluntar la fiecare ediție a concursului din anul 2015, care a dorit să ne fie alături și să ne sprijine în activitățile noastre, din pasiune pentru istorie și din respect pentru valorile pe care le promovăm sau pentru instituția militară.

Citit 931 ori

Evenimente recente

D2I 18.10.2010

Adresa:

Unitatea Militară 02470, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, nr. 1, Buzău, cod poştal 120257

Email:

relatii.publice02470@forter.ro

Telefon:

0238725910 / 0238426521

Vremea

BUZĂU

 

Social Media