Marți, 06 Iunie 2023

Competiţia „Roza cercetaşilor” - limita adaptabilităţii cercetaşilor

Devenită tradiţie, competiția militar-aplicativă „Roza cercetașilor”, ediția de vară, faza pe divizie s-a desfășurat în garnizoana Buzău.

Constituiţi în 10 loturi, 125 de militari din cadrul marilor unități și unităților din compunerea Diviziei 2 Infanterie „Getica” au participat la o nouă ediție a concursului dedicat militarilor din structurile de cercetare.

Concurenții  au avut de înfruntat, pe parcursul probei de patrulă și ștafetă, un teren mediu greu frământat pe distanţă de peste 30 km, dar beneficiind de această dată de o vreme bună.

Competiția, reprezentativă deja pentru structurile cu specific de cercetare, valorifică și dezvoltă spiritul de echipă, camaraderia și deprinderile specifice de militar ale participanților, oferind constant, pe lângă activitățile de instruire ale fiecărei structuri, prilejul evaluării și autoevaluării nivelului de pregătire a militarilor și echipelor din unitățile și marile unități militare ale diviziei.

Competiția a constat în desfășurarea a două probe: de patrulă şi ştafetă. Proba de patrulă, în care au fost testate la maxim calitățile fizice, s-a desfăşurat pe un traseu de aproximativ 30 de kilometri, într-un teren puternic frământat. Ca la fiecare ediţie, organizatorii au simulat un cadru tactic complex, cu ameninţări de natură convenţională şi hibridă care au solicitat participanţilor la un înalt nivel, calităţile şi deprinderile specifice, formate şi perfecţionate în anii de instrucţie.

Au fost astfel evaluate loturilor participante, în anumite puncte de verificare, deprinderile de a descoperi ameninţările specifice acţiunilor în dispozitivul adversarului, traversarea unei zone contaminate, identificarea unor obiective, acordarea primului ajutor şi transportul unui rănit, precum şi modul de identificare şi cunoaştere a caracteristicilor tehnico-tactice ale tehnicii/ echipamentelor atât din armata română cât şi din armatele străine.

Proba de ştafetă a redat în condiții cât mai asemănătoare cu cele reale executarea unei misiuni, în condiţii de efort intens pe un traseu de aproximativ 800 de metri, parcurs contratimp de loturile participante. Pe parcursul traseului, loturile au trebuit să rezolve trei momente tactice (aruncarea grenadelor la distanţă şi precizie şi executarea unor şedinţe de tragere).

După însumarea timpilor la probele desfăşurate clasamentul general se prezintă astfel: pe locul I - Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”; locul II - Regimentul 61 Rachete Antiaeriene „Pelendava”, iar locul III - Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”.

Premierea şi înmânarea diplomelor a fost făcută de comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob care a apreciat valorificarea în condiţii de competiţie a calităţilor motrice, precum şi a deprinderilor necesare cercetaşilor pentru îndeplinirea sarcinilor specifice şi utilitar-aplicative dobândite de militarii participanţi în urma procesului de instruire.

Au mai fost acordate diplome de excelență pentru participare constantă, pentru fair-play, pentru cel mai bun timp la ștafetă, pentru cel mai bun punctaj la aruncarea grenadelor, precum și pentru cel mai bun punctaj la tragerea cu armamentul de infanterie.

Apreciem atât felul în care s-au prezentat echipele în concurs, nivelul de pregătire, efortul și spiritul de fair-play al acestora, cât și modul de organizare a acestei ediții, efortul echipei coordonate de colonelul Vasile Cerbu și a subordonaţilor săi din cadrul modulului G-2 Informații al comandamentului diviziei, precum și al militarilor din cadrul Batalionului 200 Sprijin, 3 Geniu și 47 Comunicații și Informatică, care au asigurat buna desfășurare a activităților.

Citit 960 ori

Evenimente recente

D2I 18.10.2010

Adresa:

Unitatea Militară 02470, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, nr. 1, Buzău, cod poştal 120257

Email:

relatii.publice02470@forter.ro

Telefon:

0238725910 / 0238426521

Vremea

BUZĂU

 

Social Media