Vineri, 02 Decembrie 2022

105 ani de la înființarea Armatei a 2-a sărbătorită pe meleaguri vrâncene

La 18 august 2021, Divizia 2 Infanterie „Getica” sărbătorește 105 ani de la constituirea marilor unităţi ale Armatei Române şi intrarea în războiul pentru împlinirea idealului naţional de reîntregire a neamului românesc. Evenimentul este un prilej de promovare a simbolurilor şi a tradiţiilor militare, cu o înaltă încărcătură emoţională.

În acest context, Divizia 2 Infanterie „Getica”, continuatoarea tradiţiilor de luptă ale Armatei a 2-a române, organizează o serie de activități pentru evocarea faptelor de arme și omagierea sacrificiului suprem al înaintașilor, care au plătit cu sânge pentru renașterea României.

Manifestările au debutat pe meleaguri vrâncene pe 21 iulie, cu o frumoasă lecție de istorie, în cadrul unui simpozion care a avut loc la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani. În cadrul activității, participanții au descoperit drumul Armatei a 2-a Române, înființată odată cu intrarea în război a României de partea Antantei, în 1916, când ostaşul român nu a precupeţit nici un moment să plece la luptă, să apere integritatea şi suveranitatea patriei.

Cuvântul comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general maior Dragoș-Dumitru Iacob, de deschidere a simpozionului, a fost urmat de prelegeri susținute de specialiști în istorie militară: colonel (r.) dr. Mircea Tănase, profesor dr. Horia Dumitrescu, colonel Neculai Șerban, comandor (r.) lector universitar dr. Jănel Tănase, colonel (r.) dr. Mihai Goia.

Simpozionul s-a încheiat cu prezentarea Diviziei 2 Infanterie „Getica” din perioada 2010-2021, susținută de general maior Dragoș-Dumitru Iacob, și vizionarea filmului aniversar – Calea Învingătorilor: Armata a 2-a, astăzi Divizia 2 Infanterie „Getica”.

Activitățile au continuat astăzi, 22 iulie, la Mausoleul Mărăști, unde a avut loc ceremonialul militar și religios dedicat aniversării a 105 ani de istorie a Diviziei 2 Infanterie „Getica”, continuatoarea tradițiilor Armatei a 2-a Române, la care au participat inclusiv elevi pasionați de istoria greu încercată a țării noastre.

Eroismul ostașilor români în luptele de la Mărăști a fost evocat de președintele Asociației Mărăști 1917, comandor (r.) lector universitar dr. Jănel Tănase, primarul municipiului Focșani, Cristi-Valentin Misăilă, primarul comunei Răcoasa, Vladimir Păun, președintele Consiliului Județean, Cătălin-Dumitru Toma, subprefectul județului Vrancea, Lavinia-Claudia Serafimciuc și comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general maior dr. Dragoș-Dumitru Iacob.

Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane în memoria celor care s-au jertfit în luptele eroice purtate la Mărăști, pentru împlinirea idealului naţional de reîntregire a neamului.

Citit 838 ori

Evenimente recente

D2I 18.10.2010

Adresa:

Unitatea Militară 02470, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, nr. 1, Buzău, cod poştal 120257

Email:

relatii.publice02470@forter.ro

Telefon:

0238725910 / 0238426521

Vremea

BUZĂU

 

Social Media